Gebiedsontwikkeling

Ontwikkeling woongebied Hoef en Haag

Hoef en Haag

Hoef en Haag C.V.

Hoef en Haag is een dorp in aanbouw (start 2016) aan de Lek, behorend tot de gemeente Vijfheerenlanden, in de Nederlandse provincie Utrecht. Op 1 januari 2023 telde het dorp 2.945 inwoners. De ontwikkeling van het dorp werd gestart in 2016. De nabijgelegen stad Vianen wilde groeien naar 21.000 inwoners.

Projectinformatie

Een nieuw leefbaar en toekomstbestendig dorp

Dit project in Hoef en Haag is een voorbeeld van hoe zorgvuldig stedelijk ontwerp, technische expertise en duurzaamheid samenkomen om een leefbaar en toekomstbestendig dorp te realiseren. Het ontwikkelen van een nieuw woongebied in de vorm van een dorp met een dorpskern, school en winkels. Het project omvat de ontwikkeling van circa 1.850 woningen en bijbehorende infrastructuur.

Kenmerken woongebied:

Het projectgebied heeft een aanzienlijke omvang, met als kern de ontwikkeling van een woongebied met ongeveer 1.850 woningen. Er wordt nieuwe riolering aangelegd, bestaande uit zowel DWA- als HWA-systemen, en er wordt een groot oppervlak aan verharding gerealiseerd.

Uitvoering

C2 Akertech Zuid heeft het stedelijk plan verder ontwikkeld tot een maakbaar en duurzaam Technisch Ontwerp, van Voorontwerp (VO) tot en met Uitvoeringsontwerp (UO). De volgende fasen zijn doorlopen: voorbelasting, bouwrijp maken en woonrijp maken. Daarnaast zijn de contractstukken (RAW) door ons opgesteld en hebben we de begeleiding van de aanbesteding verzorgd. Tijdens de uitvoering door de aannemers is het dagelijks toezicht op de werkzaamheden gehouden door onze toezichthouder (UAV), wat heeft gezorgd voor een soepel verloop van het project. Vanaf 2016 zijn wij betrokken bij dit project, de verwachting is dat de woningen eind 2025 allemaal zijn bewoond.

Uitdagingen

Bij de ontwikkeling van woongebied Hoef en Haag speelden enkele belangrijke uitdagingen. Zo is er de waterhuishouding, waarbij rekening moet worden gehouden met de invloed van de nabijgelegen rivier de Lek. Daarnaast vormde de niet draagkrachtige grond een technische uitdaging, door toepassen van een voorbelasting is dit opgelost.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een essentieel onderdeel van dit project. In de openbare ruimte worden duurzame materiaalkeuzes toegepast, die bijdragen aan een toekomstbestendige leefomgeving. Hierbij is vooral gekeken naar herbruikbaarheid van de materialen en het toepassen van natuurlijke materialen. De wijk is gasloos en energieneutraal aangelegd. In het dorp is veel open water gecreëerd, dit heeft niet alleen een natuurlijke uitstraling maar fungeert ook als waterberging.

Dit project toont onze toewijding aan het creëren van een hoogwaardige en duurzame leefomgeving. Gebaseerd op de wensen van onze opdrachtgevers en de behoeften van toekomstige bewoners. Bent u geïnteresseerd in meer informatie over dit project of wilt u bespreken hoe wij u kunnen ondersteunen bij uw eigen (grote of zeker ook kleine) ontwikkelingsplannen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan klaar om vrijblijvend met u in gesprek te gaan en samen tot innovatieve en duurzame oplossingen te komen.

Andere projecten

Als allround advies- en ingenieursbureau voor de buitenruimte werken we samen met onze opdrachtgevers aan uiteenlopende projecten.

Bekijk alle projecten